Update analoge lensreparatie 2021-03-13

Door HackingDutchman op zaterdag 13 maart 2021 15:27 - Reacties (5)
Categorie: Fotografie, Views: 2.635

Gegroet beste lezer,

Mijn eerste Tweakblog post. Ik hoop hier wat updates en ervaringen te gaan plaatsen over het repareren van analoge, hipper gezegd vintage, cameralenzen. In dit specifieke deel veelal updates en ervaringen over het repareren van lenzen, in een ander deel hoop ik ook lensreviews te plaatsen. (want deze worden helaas, maar wel begrijpelijk, niet meer aan de prijsvergelijker toegevoegd.)

Huidige stand van zaken van mijn reparatiespullen:
-Kleine horlogeschroevendraaiers van Alie met platte koppen
-Rubberen ringen van Alie
-Lithiumvet van de fietsenmaker
-Verscheidene lens-open-tools van Alie
-Toiletpapier
-Microfiber doeken van Alie
-Ethanol / isopropylalcohol 70%
-Normale grove tangen en schroevendraaiers
-Siliconen bakmatten van Alie
-Wasbenzine
-Gratis collegeblokken als onderzetter/werkplacemat per lens (hulde voor die dingen)
-Kleine pincetten van Alie
-UV lampjes, 395nm 365nm van Alie
-LED zaklampen van Alie
-Blowertjes van Alie om mee te blazen

Bovenstaand lijstje gebruik ik om de lens schoon te maken, uit elkaar te halen, te smeren, te ontvetten, van schimmel te ontdoen, te poetsen en weer in elkaar te zetten.
Hoe ga ik vaak te werk? Altijd eerst de buitenzijde van de lens afnemen met een doek en alcohol. Vervolgens even kijken, met lampjes, en voelen hoe de lens functioneert. Daarna de boel uit elkaar halen, glas, mechanisch of beiden, om apart schoon te maken. Aan het einde alles weer in elkaar zetten.

De UV lampjes heb ik nog maar net, voegen helaas eigenlijk niets toe.
Wasbenzine om helicoids te onvetten en lenzen los te maken, gebruik dit nooit op het glas of als het glas nog in de lens zit.
Schroevendraaiers en pincetten spreken voor zich.
De siliconen bakmatten om vaste lenzen los te draaien.
Toiletpapier om eerste vet mee weg te halen.
Alcohol om het glas en binnenzijde mee schoon te maken.
Rubberen ringen om voorste ringen en eventuele andere soorten ringetjes mee los te maken.
Microfiber doeken die niet krassen om glas schoon te maken.
Per lens een of meerdere a4tjes om onderdelen op te leggen en werkruimte relatief schoon te houden.

Korte grove sfeerimpressie:
https://tweakers.net/i/_C3JV0Sdut3Wz59qIlrTSM0aQAI=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/TfLQ7fqM4R9Q1bTGcNTvxdQ4.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/FIAcNPKdzkKvr5S1JplJ-uRy99s=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ykqD6gBwGeIAKSNndDG38sxA.jpg?f=fotoalbum_small

De update:
-2x UV-c + ozon lamp (1 lamp die 2 functionaliteiten biedt) van Alie
-Heel wat polijst spul van Alie voor de Dremel (nylon / katoen / wol / messing opzetborstels)
-Metaalpolijstpasta van Peek (https://www.youtube.com/watch?v=dH0nivJk0ig)

UV-c lampen om 100% van de schimmels te doden en eventuele geurtjes uit de lens te halen. Pas op, niet te lang gebruiken en het liefst niet in combinatie met rubberen lensringen, gebruik het dan wat korter om te zorgen dat het rubber niet uitdroogt en vergaat.
Polijsten, omdat ik een setje volledig aluminium lenzen, zonder coating, op de kop heb getikt en deze volledig nieuw wil laten ogen. Puur omdat ik dit nog niet eerder heb gedaan.

Nog zoekende naar:
-Methode / spul / dingen om gepolijst aluminium te behandelen tegen verder oxidatie. Liefst geen lak, maar als dat de enige optie blijkt te zijn en stevig genoeg, dan wordt het lak.
-Voor de (zeer) lange termijn, een stoffilter die ik in een kamer kan neerzetten die het stof filtert. Het liefst iets dat ik gewoon kan afwassen en niet de hele tijd nieuwe HEPA filters voor hoef aan te schaffen.

Het behandelen van het aluminium om de buitenzijde van de lens langer in goede conditie te houden, zodat de lens langer in goede staat door kan.
Een stoffilter om het ontstoffen van het optiek en in elkaar zetten van het optiek makkelijker te maken, én te zorgen dat ik zo weinig mogelijk stof tussen de lenselementen laat zitten.


Ik haal veel van AliExpress omdat het vele malen goedkoper is en ze vaak net wat meer aanbod hebben, ik koop veel in bulk (10-50-100+ stuks). Het is helaas niet goed voor het milieu, maar het prijsverschil is zo groot dat mijn Nederlandse hart het helaas nog niet kan verteren om dit plaatselijk te halen. Ik probeer dit waar het kan, en ook naar de toekomst toe, zo veel mogelijk te vermijden.


Heb jij nog tips en truken betreft analoge lensreparatie? Laat ze achter in de reacties!
Heb jij nog vragen? Laat ze achter in de reacties! (alsjeblieft niet over gehele reparatiereviews/handleidingen per lens, dit varieert zo sterk dat het moeilijk uit te leggen valt als je de lens niet voor je hebt liggen. YouTube heeft veel filmpjes van redelijk populaire lenzen waarmee je uit de voeten kan, ik verwijs je dan ook als eerste stap daar naartoe.)


Opmerkingen/weetjes/dingen die ik tegenkwam tijdens reparatie:
-Flektogon 20mm F/4, je kan niet al het glaswerk uit elkaar halen, zoals dat kan op de Flektogon 20mm F/2.8. Ik raad daarom aan om goed te kijken of de F/4 versie geen schimmel bevat en anders wat dieper in de buidel te tasten voor het F/2.8 model. Mocht dit wel kunnen, dan heb ik iets over het hoofd gezien. Maar, het lijkt er echt op goed vastgelijmd te zitten. Jammer.
-Ik heb een Primotar 50mm F/3.5 M42 die ik niet genoeg uit elkaar krijg om bij de helicoid te komen. Zeer irritant lensje.

Update 2021-03-14: paar zinnen wat leesbaarder gemaakt en 2 foto's toegevoegd.
Update 2021-03-18: link toegevoegd en kleine thumbnails van foto's omdat ik er maar 1 zag ipv 2.

Volgende: Sociale media (verpesten/verrijken je leven) 03-'21 Sociale media (verpesten/verrijken je leven)

Reacties


Door Tweakers user sjaak34, zondag 14 maart 2021 11:19

Wat super interessant dit zeg! Ik had er eigenlijk nooit bij nagedacht dat deze lenzen ook gerepareerd kunnen worden. Er gaat een hele wereld voor me open. Ik ga er eens wat meer over opzoeken =)

Door Tweakers user Demo, maandag 15 maart 2021 09:04

Voor het alu zou je eens kunnen kijken naar Belgom Alu, dat is polijstpasta en bescherming in één. Ik heb daarmee wat gepolijste fietsonderdelen behandeld, normaal zouden die na een paar weken in de pekel flinke oxidatieplekken gaan vertonen, maar nu glimmen ze nog als spiegeltjes.

Door Tweakers user nvanderlaag, maandag 15 maart 2021 10:05

Super interessant. Ben zelf ook al bezig geweest om het frontglas te reinigen van schimmel van een Pentacon 135mm en dat is aardig gelukt. Gewoon met dreft en alcohol (filmpje YouTube).
Daarnaast heb ik ook nog een Domiplan 50mm die geen A/M switch heeft waardoor alleen het grootste diafragma te gebruiken is. Hoe kan ik dat pinnetje op een simpele manier vastzetten? Misschien dat je mij hiermee kan helpen.

Door Tweakers user HackingDutchman, maandag 15 maart 2021 11:23

Demo schreef op maandag 15 maart 2021 @ 09:04:
Voor het alu zou je eens kunnen kijken naar Belgom Alu, dat is polijstpasta en bescherming in één. Ik heb daarmee wat gepolijste fietsonderdelen behandeld, normaal zouden die na een paar weken in de pekel flinke oxidatieplekken gaan vertonen, maar nu glimmen ze nog als spiegeltjes.
Bedankt voor de tip. Heb toevallig van het weekend Peek polijstpasta gehaald. Kwam volgens een Nederlandse https://www.youtube.com/watch?v=dH0nivJk0ig YouTube review als een van de beste uit de test.

Door Tweakers user HackingDutchman, maandag 15 maart 2021 11:28

nvanderlaag schreef op maandag 15 maart 2021 @ 10:05:
Super interessant. Ben zelf ook al bezig geweest om het frontglas te reinigen van schimmel van een Pentacon 135mm en dat is aardig gelukt. Gewoon met dreft en alcohol (filmpje YouTube).
Daarnaast heb ik ook nog een Domiplan 50mm die geen A/M switch heeft waardoor alleen het grootste diafragma te gebruiken is. Hoe kan ik dat pinnetje op een simpele manier vastzetten? Misschien dat je mij hiermee kan helpen.
Als het pinnetje ingedrukt moet zijn kun je een adapter kopen waarbij het pinnentje wordt ingedrukt. Dit is eigenlijk ook een standaard functie van de meeste adapters.

Anders dan dat kan je eigenlijk niet zo veel. Want je moet dan iets indrukken, onder spanning zetten, zonder dat je op het pinnetje drukt. Of een interne constructie maken die de juiste heoveelheid druk op het onderdeel zet.

Heel grof gezegd: knip 3mm van het pinnetje af. Door datzelfde gat: pak een pinnetje van 3mm die iets groter is dan het gat en sla deze klem in het gat.
Echter, dat is niet ideaal, want de lens kan dan niet echt meer teruggebracht worden naar zjin originele staat.

Pas op dat je de lenselementen niet te lang in vloeistoffen laat liggen, of agressieve vloeistoffen gebruikt(naast alcohol en een lichte ontvetter eigenlijk alleen je ademvocht gebruiken). Die coating van de Meyer's is zeer fragiel. Bij gelijmde elementen kruipt het ertussen en moet je het eigenlijk nooit in vloestoffen laten liggen, alleen via een doek aanbrengen.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 maart 2021 11:31]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.