Helios 44-2 reparatietips/trucs

Door HackingDutchman op zondag 21 maart 2021 16:29 - Reacties (2)
Categorie: Fotografie, Views: 2.164

Een paar tips betreffende moeilijke exemplaren / algemene tips en trucen.

Voor een uitgebreide reparatie tutorial verwijs is uw door naar YouTube.

1. Een lens die niet ‘’open’’ wil. Hierdoor kom je niet bij de bovenste ringen en diafragma gedeelte.
Stap 1: Haal al het glas eruit.
Stap 2: Haal de onderste ring eraf.
Stap 3: Haal de nieuwe onderste ring eraf.
Stap 4: Verwijder de achterzijde en het stopschroefje van de focus.
Stap 5: Leg de lens nu voor de onderste helft in wat wasbenzine, wacht een minuut.
Stap 6: Haal de lens eruit, laat hem drogen.
Stap 7: Spuit wat WD40 aan de onderzijde tussen het schroefdraad, zet de lens op zijn kop neer en wacht 10 minuten, herhaal 2 tot 4 maal.
Stap 8: Probeer nu de twee delen los te draaien. Lukt dit niet, spuit dan de hele lens onder de WD40 en wacht 10 min, herhaal dit 2 tot 4 maal.
Stap 9: Nu de lens los is, is die helemaal vies en vet. Haal de lens zover mogelijk uit elkaar en was hem 2 maal in de wasbenzine.
Stap 10: Was de lens nu tweemaal met wat alcohol om de wasbenzine geur ietwat te verwijderen.
Stap 11: Optioneel, leg alle onderdelen een tijdje in een afgesloten ruimte waar ozon wordt gegenereerd. Dit verwijderd een groot deel van de geur.
Stap 12: Nu de lens weer droog en vetvrij is, kan de lens weer in elkaar geschroefd worden.

https://tweakers.net/i/6uTQivYbrQ6RFQxpoWwtKyG3Sck=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/GjdZrJ5TErPEkdMfvKmJpYyU.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/UOwAHBXNvTOwOQTFl-QFKON3cPM=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/5mP5820aNAHJIqq1nF7N8vYF.jpg?f=fotoalbum_small

De stopschroef is er op de foto's al uitgedraaid. Vandaar dat er alleen een schroefgat te zien is.


2. Focus loopt aan, maakt een schurend metaal geluid, maar loopt wel goed(hoeft dus niet opnieuw gesmeerd te worden).
De schroefjes van de ringen, diafragma of onderste focusring, zijn niet goed even strak aangedraaid. Bijvoorbeeld: Bij het monteren draai je 1 van de 3 schroeven meteen heel strak aan. Hierdoor is deze kant verder verwijderd dan de andere 2 schroeven. Probeer dit dus allemaal even goed te bevestigen.
Draai alle schroefjes vast, en kijk daarna waar er contact(schurend punt) wordt gemaakt. Draai dichtbij het contactpunt het schroefje strakker aan, door de andere 2 juist losser te draaien.
Pas op, strak is hier relatief, bij die schroeven van de Helios breekt het kopje er zo vanaf, draai ze dus aan zonder kracht te gebruiken.

3. Diafragma is vet. Dit maakt niets uit voor de optische kwaliteit, alleen oogt iets minder mooi. Zelf investeer ik hier geen tijd in, want dit duurt nogal even om vetvrij te krijgen.
Simpele methode, draai de lens los in twee delen. Haal het glas eruit. Dompel de onderkant van het diafragmadeel een paar keer in de wasbenzine en laat drogen, herhaal dit totdat nagenoeg al het vet weg is.
Moeilijke, maar correcte manier. Ga naar YouTube en zoek op een filmpje waarbij ze het diafragma eruit halen en schoonmaken. Pas op, ga niet hardhandig te werk, anders breekt een van de kleine pinnetjes van een diafragmablad af.
Het komt erop neer dat je de lens uit elkaar haalt tot het diafragmagedeelte, en dit diafragmagedeelte ook uit elkaar haalt, zodat je de individuele bladen schoon kan maken. Vergeet ook rondom het mechanisme de boel niet schoon te maken, anders plaats je ze terug en komt er alsnog weer vet op.

Meer tips / trucen? Voeg je eigen tip / truc toe of stel je vraag in de reacties.

Ps. Ik zal nog proberen een paar overzichtsfoto’s toe te voegen. Deze zjin inmiddels toegevoegd.

Volgende: Update 2021-03-28 UVC lampen 03-'21 Update 2021-03-28 UVC lampen
Volgende: Sociale media (verpesten/verrijken je leven) 03-'21 Sociale media (verpesten/verrijken je leven)

Reacties


Door Tweakers user Aardwolf, dinsdag 23 maart 2021 16:34

Mooie tutorial. Ik wil er ook nog eens aan met wat oude MF objectieven die ik heb, o.a. dus ook een 44M. Heb je een zoekrichting/advies voor goede tools voor dit soort werk en waar moet je verder op letten? Vwb het deel wasbenzine en het lenselement vroeg ik me af of wasbenzine een eventuele coating niet beschadigt?

Door Tweakers user HackingDutchman, dinsdag 23 maart 2021 17:23

marcel87 schreef op dinsdag 23 maart 2021 @ 16:34:
Mooie tutorial. Ik wil er ook nog eens aan met wat oude MF objectieven die ik heb, o.a. dus ook een 44M. Heb je een zoekrichting/advies voor goede tools voor dit soort werk en waar moet je verder op letten? Vwb het deel wasbenzine en het lenselement vroeg ik me af of wasbenzine een eventuele coating niet beschadigt?
Nee, nooit glaswerk in wasbenzine zetten. Daarom is de eerste stap het verwijderen van het glas en de laatste alles weer in elkaar. Ik zou gaan tot en met alcohol, en niet verder. Op zijn hoogst wat mild afwasmiddel.

''Lens repair tools'' op aliexpress geven je alles wat je nodig hebt. Lens opener, rubberen ringen kunnen ook helpen, horlogeschroevendraaiers en wit lithiumvet.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.