REVIEW - Sirui 75mm F1.8 Anamorphic 1.33

Door HackingDutchman op zaterdag 10 juli 2021 15:07 - Reacties (0)
Categorie: Lensreviews, Views: 1.056

Sirui 75mm F/1.8 1.33x Anamorphic

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.
Kijk voor meer uitleg over het begrip anamorfisch bij de review van de 50mm Sirui https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html


De meest recente toevoeging in de Sirui anamorphic serie, de 75mm. Een langere brandpuntsafstand voor nóg minder scherptediepte, dus nog meer ovale bokeh! Hoe presteert dit exemplaar? Lees het in deze beknopte review.BOUWKWALITEIT
Weer een zeer solide en minimalistisch vormgegeven lens, exact zoals alle andere uitgebrachte exemplaren in de serie. Traploos diafragma, loopt een tikkeltje soepeler als de 50mm versie. De focus loopt ook lekker vloeiend. Nog steeds geen knoppen en andere poespas. Nog steeds helemaal van metaal en de bekende blauwe streep net onder de voorzijde, een knipoog naar de anamorfische lensflares, is ook aanwezig.Zoals ik al zei, ziet er exact hetzelfde uit als elke andere lens, en functioneert ook op dezelfde manier. Niets mis mee.

Mijn enige commentaar, maar dat geldt voor alle lenzen in deze serie, een knop of iets dergelijks om het diafragma vast te zetten is misschien wel handig. Het loopt namelijk niet te stroef, maar wel soepel genoeg dat bij aanraking het diafragma verandert.

OPTISCHE KWALITEIT
75mm, de langste brandpuntsafstand in de serie. Gecombineerd met een diafragma van F1.8 zorgt dit dat met deze lens de beste scherptediepte behaald kan worden. Dus kick je echt op ovale bokeh, dan past deze lens zeker in jouw straatje.

Chromatische aberratie is zeker aanwezig. Soms ook duidelijk zichtbaar als een groen/gele waas om de bokehringen heen. Bij fel contrast, zoals een blad tegen de felle zon, komt dit het meeste voor. Dan komt er ook chromatische aberratie voor bij andere elementen verspreid in de foto. Echter, in de nabewerking kan dit voor een groot weggewerkt worden. In sommige gevallen is het wel extreem en blijf je het altijd wel waarnemen. Hoewel, een blad op een afstandje van +-10m tegen een felle witte wolkenlucht, dan hebben meer lenzen last van extreme chromatische aberratie.

Qua lensflares presteert de lens goed. De blauwe strepen zijn bij positionering naar de zon en andere felle lichtbronnen duidelijk zichtbaar. Echter, de lens lijkt ook nogal wat andere flares te produceren, die niet allemaal even fijn zijn. Ook neemt bij fel zonlicht het contrast vrij snel af.

Kleuren worden naar mijn mening adequaat weergegeven, niet te gesatureerd en te niet te vaal. Zeer fijn voor in de nabewerking.

Scherpte is ook bij dit exemplaar weer buitengewoon netjes. Er vloog nog snel even een vogeltje in beeld op een stukje gras, in het midden van frame maar eigenlijk te ver weg. Zoals je kan zien bij onderstaande foto’s, blijft het detail ook bij 100% inzoomen goed zichtbaar. Let op, alle foto's zijn wel flink verkleind en teruggeschroefd in kwaliteit om ruimte te besparen in mijn Tweakers fotoalbum, dus de crop geeft het niet helemaal scherp weer.(40% jpg)

De ovale bokeh is bij voldoende scherptediepte goed zichtbaar. Er is natuurlijk ook meer bokeh aanwezig in het algemeen, want de scherptediepte bij 75mm F1.8 is minder dan bij 50mm F1.8.Met in het achterhoofd houdend dat dit een anamorfische lens is van onder de 1000 euro, presteert de lens zeer goed. Optisch staat ook de 75mm zijn mannetje.CONCLUSIE
Ben jij op zoek naar weinig scherptediepte in combinatie met ovale bokeh en af en toe een hippe horizontale lensflare? Dan is dit de meest betaalbare optie in het anamorfische segment. Ik kan er heel kort over zijn, er is namelijk geen concurrentie aanwezig.
Afgezien het feit dat er eigenlijk geen concurrentie aanwezig is voor deze lens, presteert de lens voor de prijs en de anamorfische karakteristieken gewoon goed. Hij vult de gehele anamorfische serie van Sirui goed aan. De 75mm kan je daarom gerust toevoegen aan je collectie.


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.
*Alle foto’s zijn gemaakt in full-frame en later handmatig bijgesneden tot 21:9. Vandaar dat er duidelijke vignettering te zien is. Als de lens wordt gebruikt met een APS-C sensor, waarvoor de lens is gemaakt, is dit niet tot nauwelijks zichtbaar.


Volgende: REVIEW - Sirui 50mm F/1.8 1.33x Anamorphic 13-07 REVIEW - Sirui 50mm F/1.8 1.33x Anamorphic
Volgende: REVIEW - MC Zenitar-ME1 50mm F1.7 ‘’square aperture’’ 09-07 REVIEW - MC Zenitar-ME1 50mm F1.7 ‘’square aperture’’

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.