REVIEW – Carl Zeiss Jena Pancolar 80mm F1.8

Door HackingDutchman op vrijdag 16 juli 2021 20:30 - Reacties (0)
Categorie: Lensreviews, Views: 916

Carl Zeiss Jena Pancolar 80mm F1.8

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.


Vele kennen de Pancolar 50mm wel, maar er zijn meerdere lenzen in de Pancolar serie. Zo is er nog een 55mm F1.4, zeer zeer zeldzaam, en een 75mm F1.4, waar er maar 20 van zijn gemaakt. Daarnaast is er ook nog een 80mm F1.8. Een mooi compact objectief met een licht afwijkende brandpuntsafstand, tegenwoordig kennen we eigenlijk alleen maar 85mm. (Waarom eigenlijk?)
Hier een beknopte review van deze Pancolar 80mm. Tevens kijken we kort hoe dit objectief zich weerhoud tegen de moderne Sony FE 85mm F1.8.

BOUWKWALITEIT
De lens is volledig vervaardigd uit metaal, aan de buitenzijde in ieder geval. Netjes afgewerkt en nergens speling. Focus loopt netjes na een smeerbeurtje en ook het diafragma werkt naar behoren, gelukkig. Gelukkig wel, want aan de binnenzijde is helaas op bepaalde essentiële punten van het diafragmamechanisme, net als bij de zwarte versies van de Flektogon, Pancolar en Sonnar serie lenzen(naar mijn ervaring), van kunststof, dun kunststof. Het komt veelvuldig voor dat dit mechanisme losschiet en/of slijt, omdat het niet ‘’strak’’ genoeg is afgesteld of er teveel speling op de kunststof delen is gekomen door slijtage.Bij dit exemplaar zat alles er goed in, weinig gebruikt, ziet er als nieuw uit, dus ook geen enkel spoor van slijtage binnenin. Het enige euvel was dat het mechanisme niet strak genoeg stond afgesteld. Hierdoor zag je bij volledig open diafragma nog een heel klein deel van de lamellen uitsteken, millimetertje of één of anderhalf. Na het wat ‘’strakker’’ afstellen was het probleem volledig verholpen. Nu enkele jaren later, na weinig tot geen gebruik, functioneert de lens nog top.

Tevens hebben alle net benoemde lenzen ook vaak problemen met de focus, loopt stroef of totaal oneven. Ook dit exemplaar had een klein beetje vet nodig om een oneffenheid in de focus weg te halen.De bouwkwaliteit in het algemeen kan ik daarom niet top noemen, maar het is zeker beter dan de vintage Russische objectieven. Gelukkig kun je bij deze serie objectieven vrij ‘’gemakkelijk’’ bij het diafragma komen, alleen het in en uit elkaar halen en het afstellen kost meer tijd dan bij andere objectieven. Al met al, als alles goed werkt zijn de lenzen zeer fijn om te gebruiken, doordat er geen speling aanwezig is.

Houd bij aanschaf van de lens daarom rekening met hoe de focus loopt, het diafragma werkt en hoe de lamellen staan als het diafragma volledig open is gedraaid én de onderste pin is ingedrukt.OPTISCHE KWALITEIT
De scherpte is verbazingwekkend goed. Dit is veruit de scherpste vintage lens die ik in mijn handen heb gehad. Ragscherp in het midden en zelfs in de hoeken zijn de resultaten nog zeer netjes. De scherpte neemt enigszins af in de uiterste beeldhoeken, het scherpteverval naar de randen toe lijkt dus veelal bij de randen te zitten en niet meteen buiten de binnenste beeldcirkel. Al met al nog goed scherp aan de buitenranden, al helemaal voor een vintage lens.

Chromatische aberratie is weinig aanwezig. Een opvallend aspect voor Zeiss lenzen, die doorgaans relatief veel last hebben van chromatische aberratie. Als iets zelf in focus is is de chromatische aberratie al minimaal, ook buiten het focusgebied is er minimale chromatische aberratie aanwezig.

Zoals op onderstaande foto, van de muur, te zien is dat er wel degelijk vignettering aanwezig is. Echter, dit is naar mijn mening niet noemenswaardig en heel makkelijk weg te halen tijdens de nabewerking. Ook de distortie lijkt nagenoeg afwezig te zijn, er lijkt een lichte bolling vanuit het midden te zijn, maar alleen te zien als je zoiets als een muur fotografeert. Tevens is dit ook makkelijk te corrigeren in de nabewerking. Het shot is uit de hand genomen, dus let niet op de onderste en bovenste rij stenen, je ziet dat hij een heel klein beetje scheef is genomen.Lensflares zijn er niet heel veel. Ook bij fel tegenlicht blijft er nog voldoende contrast aanwezig.

De kleurreproductie van de lens lijkt redelijk neutraal. Qua kleuren vallen mij in ieder geval geen dingen op, niet heel verzadigd en ook niet heel faal. Enige punt is dat de kleuren eerder iets kouder zijn, blauw, dan warm, rood/oranje/geel.

De achtergrondonscherpte is fraai. De overgangen zijn vaak zacht en de bokehballen zien er ook mooi uit. Geen uienringen of chromatische aberratie aan de randen van de bokehballen.

Optisch blinkt de lens erg uit in nagenoeg alle aspecten. Weinig last van chromatische aberratie en zeer scherp. Dit lijkt wel een paradepaardje te zijn van de oude Zeiss lenzen op optisch gebied, in de tijd van de Pancolar’s en Flektogon’s.
Vergelijking SONY FE 85mm F1.8
Hier zijn wat nagenoeg hetzelfde geframede shots, niet met statief, van beide lenzen met elkaar vergeleken.Het voornaamste verschil ligt hem in de hoekscherpte. Die is bij de Sony FE 85mm F1.8 net wat scherper dan bij de 80mm Pancolar. Echter, het verschil lijkt klein te zijn.

De scherpte in het midden lijkt ook gelijk. Enkele shots geven mij een scherper beeld in het midden bij de Pancolar en de andere bij de Sony. Toch lijkt de Sony een tikkeltje scherper, het zal niet meer dan enkele procentpunten schelen.

De bokeh ziet er grotendeels hetzelfde uit, behalve het feit van de net wat geringere scherptediepte door het 5mm verschil, van 80mm naar 85mm.

De kleuren zien er bij de Sony net wat warmer uit, maar niet heel veel.

Qua chromatische aberratie zit er nauwelijks tot geen verschil tussen de lenzen. Ook in de vervorming lijkt geen verschil te zitten.

Ik had niet verwacht dat er zo weinig verschil tussen beide lenzen zou zitten. Hier is ook goed te zien dat dit écht een buitengewoon goede lens is. Ik ben zeer positief verrast.
CONCLUSIE
Een lens die zo mee kan doen in de huidige line-up van Sony. Optisch presteert de lens érg goed, verbazingwekkend goed.
Helaas is de Pancolar 80mm tegelijkertijd ook érg zeldzaam. Waarom dit zo is, weet ik niet. Weet jij het wel, laat het alsjeblieft weten in de reacties. De prijzen liggen op het moment van schrijven tussen de 900 en 1300 dollar.

Tijdens het schieten met de lens voelde alles fijn aan. De focus en het algehele gevoel van de lens maken dit een zeer fijne lens om te gebruiken. Op de autofocus na, zou ik bijna zeggen dat mijn keuze naar de Pancolar zou gaan in vergelijking met de Sony 85mm. De lens voelt namelijk beter aan, volledig metaal, met een fijnere focus ring.

Al met al ben ik nogal verbaast over de prestaties van deze lens, in hele positieve zin. Ik kan niets anders dan deze lens voor de volle honderd procent aanraden.


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Sirui 75mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...anamorphic-lens-133x.html


Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.
Volgende: REVIEW - Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4 18-07 REVIEW - Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4
Volgende: REVIEW - Sirui 50mm F/1.8 1.33x Anamorphic 13-07 REVIEW - Sirui 50mm F/1.8 1.33x Anamorphic

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.