REVIEW - Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4

Door HackingDutchman op zondag 18 juli 2021 23:21 - Reacties (0)
Categorie: Lensreviews, Views: 1.527

Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.
We gaan deze keer verder met de Flektogon serie van Zeiss. Nu is de Flektogon 35mm F2.4 aan de beurt. De meest lichtsterke 35mm variant van de twee, de F2.4 en niet de F2.8. In deze review bespreek ik alleen de F2.4 versie. Aan de F2.8 versie is mij niet veel opgevallen. Ik heb er rond de vijf stuks van zien komen en gaan, reparatie voor de verkoop, maar de F2.4 is nu wel een aantal jaren gebleven.

De lens staat bekend om zijn scherpte en minimale focusafstand van rond de 20 cm. In deze review lees je of de lens zijn naam waardig is.

BOUWKWALITEIT
De bouwkwaliteit is goed. Er zit geen speling op delen van de lens en de lens is volledig vervaardigd uit metaal. Ook ziet deze versie van de lens er weer netjes en een beetje tijdloos uit, zwart afgewerkt met minimale accenten.

Ook hier, zoals vermeld in de Pancolar 80mm review, bestaat het diafragmamechanisme uit kunststof delen. Helaas. Echter, wanneer goed afgesteld is ook hier niets mis mee. Maar, wel weer een punt om rekening mee te houden bij de aanschaf.

OPTISCHE KWALITEIT
Ondanks het maximale diafragma van F2.4, kan je door de minimale focusafstand nog een prachtige achtergrondonscherpte en bokeh verkrijgen. De bokeh is mooi zacht en rond. Echter, er is wel enige chromatische aberratie aanwezig om de bokehballen heen, in de kleur van diep geel / groen. Dit is het enige wat afdoet aan de bokeh-kwaliteit.
In sommige gevallen is dit wel degelijk goed zichtbaar en kan het afbreuk doen aan de foto zelf. Het is deels weg te werken tijdens de nabewerking, maar niet volledig.
Dit lijkt het enige punt waar de lens ons enigszins teleur stelt.De scherpte is goed in het midden van het beeld en neemt vervolgens langzaam af. Aan de randen is de scherpte minimaal en zie je duidelijk scherpteverval. Naar mijn mening net iets te veel aan de rechter- en linkerzijde. Onderwerpen buiten dit centrale deel, bij wijd open diafragma, zijn dus niet scherp.

Vervorming is wel aanwezig, maar niet heel erg. Makkelijk te verhelpen tijdens de nabewerking, dus niet noemenswaardig naar mijn mening.
Vignetting is ook duidelijk aanwezig, niet gek voor een oude groothoek lens. Het is wel grotendeels weg te krijgen tijdens de nabewerking. Naar mijn mening niet storend aanwezig. Bij de foto’s lijkt het misschien wel meer aanwezig, omdat ik een zonnekap gebruikte voor 50mm lenzen, dus die gaf ook nog wat vignetting. Tevens maak ik ook wel gebruik van vignetting om de aandacht meer naar het midden te trekken tijdens de nabewerking.De minimale focusafstand maakt deze lens toch wel extra speciaal. Je kan voor je gevoel óp je onderwerp gaan zitten. Dit maakt close-up en macro shots mogelijk met prachtige achtergrondonscherpte. Een echt pluspunt van dit objectief.

Kleuren lijken erg op de andere Zeiss lenzen. Enigszins aan de koude kant, blauw, en niet snel heel verzadigd. Zeer fijn voor in de nabewerking als iets niet te verzadigd is.Van lensflares heb ik weinig last gehad. Alleen in sommige gevallen viel lokaal de contrast wat weg, maar over het algemeen bleef die goed aanwezig. Ook qua lensflares zelf nauwelijks last gehad. De ‘’MC’’, Multi-Coating, van de lens werkt dus blijkbaar erg goed.Chromatische aberratie valt mee voor een Zeiss lens. Het is zeker wel aanwezig, bij felle constrasten, maar lang niet zo erg. Bij sommige shots met felle contrasten, zoals bladeren op fel tegenlicht, was het nauwelijks weg te werken. Moderne coatings doen het zeker beter, maar al met al presteert de lens voldoende.

CONCLUSIE
Een net lensje. Presteert over het algemeen ruim voldoende en biedt nog de mogelijkheid om zeer dichtbij te focussen. Voor een vintage 35mm presteert de lens erg goed en kan ik hem zeker aanraden.
Tot nu toe valt het vintage Zeiss glas niet tegen!

De volgende vintage keer gaan we kijken naar de Flektogon 20mm F2.8. Voor mijzelf ook een uitdaging, want ik vind het nogal moeilijk om wijder te gaan dan 35mm.


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Sirui 75mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...anamorphic-lens-133x.html


Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.


Volgende: Prettige presets 22-07 Prettige presets
Volgende: REVIEW – Carl Zeiss Jena Pancolar 80mm F1.8 16-07 REVIEW – Carl Zeiss Jena Pancolar 80mm F1.8

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.