Prettige presets

Door HackingDutchman op donderdag 22 juli 2021 20:59 - Reacties (2)
Categorie: Fotografie, Views: 2.639

Fotograferen is leuk, bewerken vaak iets minder. Wat je ook doet in deze tijd, vaak kom je toch weer bij een computermonitor uit.
Echter, het is wel een inherent onderdeel van de fotografie. Vroeger in de donkere kamer, tegenwoordig veelal in Lightroom. Het nabewerken van een foto is al helemaal niet onontkoombaar als je in raw schiet, dan móét je achteraf wel iets doen met op zijn minst de kleuren.
Zo’n programma heeft tevens een nogal aardige leercurve. Er zijn talloze opties, van hooglichten tot kleuren in de hooglichten, van specifieke aanpassingen via een penseeltje tot automatische lenscorrecties. In het begin kost het nogal wat tijd om dit onder de knie te krijgen. Vaak denk je misschien zelfs, als je het hobbymatig doet, dat je niet 10 minuten per foto bezig wilt zijn om alles helemaal perfect in te stellen, want zo lang, of zelfs langer, kan het duren voordat je alles op elkaar afgestemd hebt.

Gelukkig zijn er ook nog presets, voorgeprogrammeerde instellingen die met één muisklik de foto omtoveren tot een écht prachtig plaatje. Hierna sta je uiteraard nog vrij om vanaf de gegeven presetinstellingen de puntjes nog even op de i te zetten. Ideaal voor een snellere workflow. Even met je muis over de presets zweven, in het voorbeelkader zie je een snelle interpretatie van hoe de foto er uit komt te zien, keuze maken, klik, wat kleine aanpassingen maken en klaar.

Af en toe hoor je nog mensen die niet nabewerken, vaak schieten die ook nog in jpg. ‘’Zo natuurlijk mogelijk resultaat’’ of ‘’Croppen maakt je lui’’. Dit kan ik enigszins begrijpen vanuit de nabewerkingshoek.
A: Desbetreffende bekende programma’s kosten geld. Capture one vanaf 23 euro per maand of eenmalig 349 euro voor één ‘’perpetual’’ eeuwigdurende versie, met de optie om die versie te upgraden als er een nieuwe versie uit is gekomen.
Lightroom is 12,09 euro per maand, inclusief Photoshop.
B: Voor iemand die niet handig is met computers, zijn deze programma’s vrij ingewikkeld.
C: Je wilt alleen foto’s schieten en hebt totaal geen zin in de nabewerking.
Over geld ga ik geen oordeel geven. Zelf ben ik echter geen fan van dingen in abonnementsvorm, maar begrijp ik wel dat wanneer je stukje software doorlopend updates krijgt en doorontwikkeld wordt, dit natuurlijk gewoon geld blijft kosten. Vanuit die redenatie vind ik het nog wel redelijk. De andere kant is dat abonnementsvormen financieel, nagenoeg áltijd, meer geld in het laatje opleveren dan een éénmalige aanschaf. Dit is ook een van de grootste redenen waarom steeds meer bedrijven alles in abonnementsvorm aanbieden of geen eens meer een andere mogelijkheid aanbieden.
Zelfs mensen met weinig computerkunde kunnen tegenwoordig wel de weg naar YouTube vinden, en zichzelf via dit platform enigszins wegwijs maken in Lightroom. Zo kunnen ze ook presets downloaden en installeren, waardoor de totale leercurve een stuk kleiner wordt. Klik en klaar.
Mocht je écht lui zijn, of slim, maar net hoe je het wilt zien, dan gebruik je Skylum Luminar AI. Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie, maakt alles beter. En zeg nu zelf, dit is een ideale toepassing voor AI. Voer de onbewerkte foto in en de bewerkte, analyseer, voilá. Voer daarna allemaal populaire bewerkte foto’s in, nagenoeg onbeperkt materiaal op het internet, en je kunt een goed algoritme creëren om foto’s te bewerken. Het programma ‘’gaat uit van presets’’. Je opent de foto, klikt op een ‘’style’’, vervolgens kan je nog wel veel individuele dingen aanpassen, dus niet alleen voor de luie fotograaf. Je kunt ook verder gaan en dingen selecteren om weg te halen, een hoofd, of dingen bijplaatsen, zoals de lucht of bergen in de achtergrond, en natuurlijk kan je ook zonnestralen toevoegen.

Zelf had ik in het begin een soort afkeer tegen presets, maakt het allemaal te makkelijk. Nou, dat is gelukkig ook zo. Echter, je staat nog altijd vrij om daarna meer dingen aan te passen en de eerste keuze voor desbetreffende preset maak je alsnog zélf. Tevens maakt dit de gehele workflow een stuk simpeler en sneller, zodat je meer tijd kan besteden aan foto’s schieten, of kleine details bewerken. Het eindresultaat wordt hier, naar mijn mening, eerder beter door dan slechter.

Toch wel heel prettig, die presets.


Hoe sta jij tegenover dingen zoals presets en Skylum Luminar AI? Laat het weten in de reacties.

Volgende: REVIEW - Carl Zeiss MC Flektogon 20mm F2.8 26-07 REVIEW - Carl Zeiss MC Flektogon 20mm F2.8
Volgende: REVIEW - Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4 18-07 REVIEW - Carl Zeis Jena MC Flektogon 35mm F2.4

Reacties


Door Tweakers user Bumpy_NL, zondag 25 juli 2021 09:36

Die AI kan zeker handig zijn. Luminar zelf vind ik dan weer niet handig. De versie die ik heb hangt van bugs, traagheid, gebruikersonvriendelijkheid en andere ellende aan elkaar. Het programma had zoveel beter kunnen zijn.

Door Tweakers user HackingDutchman, zondag 25 juli 2021 12:48

Bumpy_NL schreef op zondag 25 juli 2021 @ 09:36:
Die AI kan zeker handig zijn. Luminar zelf vind ik dan weer niet handig. De versie die ik heb hangt van bugs, traagheid, gebruikersonvriendelijkheid en andere ellende aan elkaar. Het programma had zoveel beter kunnen zijn.
Ik heb gelezen dat er twee verschillende versies zijn, een standalone en een plugin versie voor Adobe Lr/Ph producten. Gelden de bugs en dergelijke voor beide versies?
De traagheid komt inderdaad al naar voren in de reviews op YouTube. Het schijnt nogal wat CPU/GPU-kracht te kosten.

Ben van plan om het ergens te gaan proberen in de komende twee maanden.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.