REVIEW - Panagor PMC 24mm F2.5

Door HackingDutchman op zondag 15 augustus 2021 15:43 - Reacties (6)
Categorie: Lensreviews, Views: 1.186

Panagor PMC Auto Wide-Angle 24mm F2.5

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.


Een vintage groothoeklens is moeilijk te vinden. Als ze al te vinden zijn, zijn ze vaak erg prijzig, soms enkele honderden euro’s. Een veel geziene brandpuntsafstand voor oude groothoeklenzen is 28mm, deze zijn overal te vinden voor spotgoedkope prijzen, maar ga je wijder dan 28mm dan wordt het een moeilijke zoektocht, en een stuk duurder.

Hier zijn we beland bij de middenweg tussen 28mm en 20mm, de 24mm. Deze 24mm is een lens die af en toe nog wel eens voorbij komt voor onder de 100 euro. Gemaakt in verscheidene mounts, zoals de Canon FD, Olympus OM, Konica AR, Nikon Ai, M42, Minolta SR en Pentax K. Zelf heb ik ze alleen nog maar voorbij zien komen in Pentax K en Canon FD mount.
Qua prijs dus een een goede optie voor een vintage groothoeklens, maar hoe zijn de prestaties?

BOUWKWALITEIT
Simpel en conventioneel gebouwd. Nauwelijks tot geen speling aanwezig in de focusring, diafragmaring én mount. Netjes afgewerkt met een redelijk tijdloos en weinig onderscheidend design.Mijn exemplaar bevatte een hele lichte haze, alleen zichtbaar onder heel fel licht onder een bepaalde hoek. Er lijkt trouwens vaak wat haze te zitten in groothoeklenzen, maar als je de lens dan uit elkaar haalt, is er niets te zien. Zal vast iets te maken hebben met hoe het licht wordt gebroken door een groothoeklens.
Gelukkig zijn de lenselementen er makkelijk uit te halen. Een heel licht stroef plekje in de focus, als je er supersnel aan ging draaien. De bovenzijde is er ook makkelijk af te halen. Na wat zandkorreltjes verwijderd te hebben en het zichtbare gedeelte van de helicoid een beetje vet gevoerd te hebben, loopt het lensje weer als nieuw.De lens is lekker klein en licht. De focus throw beslaat slechts één derde van de omtrek van de lens, je bent dus snel klaar met draaien. Zelf had ik wel een iets grotere focus throw willen hebben, om als het écht moet iets fijner scherp te kunnen stellen. Echter, ik heb er tijdens het fotograferen geen last van gehad.

Voor de bouwkwaliteit een dikke voldoende. Het is altijd een pré wanneer je makkelijk bij het glas kan komen, want bij oude groothoeklenzen is er vaak wat schoonmaakwerk benodigd.

OPTISCHE KWALITEIT
Wijd open is de lens scherp in het midden, aan de randen totaal niet. Het scherpe midden gedeelte is vrij klein, ik gok een 10-20 procent van het gehele beeld. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat een centraal onderwerp prachtig geïsoleerd wordt. Mocht je een landschap willen fotograferen, knijp hem dan dicht tot F5.6 of F8, want dan zijn ineens ook de randen goed scherp.
Vignetting is zeker aanwezig bij wijd open diafragma. Bij kleiner diafragma vervalt dit nagenoeg volledig. Vervorming valt relatief mee, al helemaal voor zo’n oud exemplaar. Er is een lichte bolling te zien in het midden en een klein golfpatroontje, zoals bij nagenoeg alle groothoeklenzen. Het is echter wel duidelijk aanwezig, mocht je perfecte plaatjes willen dan zul je het moeten rechttrekken tijdens de nabewerking.
De bokeh is lichtelijk apart te noemen, met alleen in het centrale deel een volledige cirkel en daarbuiten half afgekapte cirkels. De bokehballen zijn mooi zacht binnenin zonder uienringen, wel lijkt er een licht randje omheen te zitten. Gelukkig is het randje niet gekleurd, zoals we eerder van de Flektogon’s zagen. Dit maakt het resultaat iets neutraler en trekt iets minder de aandacht naar zich toe, maar het blijft mooi karaktervol.
De achtergrondonscherpte is vaak wel iets aan de drukke kant. Het loont dus om iets meer afstand tussen de achtergrond en het onderwerp te hebben, mocht je voor een zachte en onscherpte achtergrond gaan.De kleurrendering ziet er redelijk neutraal uit. Niet te koud, niet te warm en niet te verzadigd.
Volgens mij is dit de eerste lens die nauwelijks tot geen last heeft van chromatische aberratie. Ik heb het niet kunnen ontdekken. Hier zijn we dus snel klaar. Hulde.De coating werkt erg goed bij inkomend zonlicht, het contrast neemt nauwelijks af. Dit zorgt ervoor dat de lens ook bij fel licht prachtig contrast en kleuren behoudt. Lensflares zijn er alleen bij fel inkomend zonlicht, als je de zon in je beeld hebt. Ook bij deze lens zijn de lensflares best wel fraai, zoals je hieronder kan zien.

CONCLUSIE
Al met al ben ik zeer tevreden over de prestaties van het lensje. Samen met het feit dat het lekker compact is en geen contrast verliest bij inkomend zonlicht, is het zelfs goed te noemen.

Mocht je landschappen willen gaan schieten met de lens, dan loont het wel om eerst even van tevoren een paar testfoto’s te schieten van iets met vierkantjes of lijnen, zodat je voor de lens een lenscorrectieprofiel aan kan maken in bijvoorbeeld Lightroom, om dingen zoals een horizon recht te trekken. Doe je dit, dan heb je een volwaardige groothoeklens die voor landschappen vanaf F5.6 zeer goed presteert.

Wijd open moet je er wel rekening mee houden dat alleen het middelste deel van het beeld scherp is, maar tegelijkertijd zorgt de vignetting en randonscherpte ook voor een centraler onderwerp.

Met de prijs in het achterhoofd, onder de 100 euro, kan je eigenlijk geen buil vallen aan deze lens en is het zeker een exemplaar om naar uit te kijken, mocht je wat wijders dan 35mm willen gaan proberen.


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Sirui 75mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...anamorphic-lens-133x.html

Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.

Volgende: REVIEW - Carl Zeiss Sonnar 135mm F3.5 23-08 REVIEW - Carl Zeiss Sonnar 135mm F3.5
Volgende: Bestaansrecht Micro Four Thirds 09-08 Bestaansrecht Micro Four Thirds

Reacties


Door Tweakers user onok, maandag 16 augustus 2021 16:02

Mooie foto's. Wat is lezerweergave in de browser? :P

Door Tweakers user HackingDutchman, maandag 16 augustus 2021 16:03

onok schreef op maandag 16 augustus 2021 @ 16:02:
Mooie foto's. Wat is lezerweergave in de browser? :P
Danku :)

F9 in FireFox. Andere browsers weet ik zo niet meer uit mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd op maandag 16 augustus 2021 16:03]


Door Tweakers user Sméagol, woensdag 18 augustus 2021 01:51

'k heb zelf een Panagor 28mm / F2.5 voor Canon FD. Bij m'n vorige rolletje waren alle foto's met deze lens mislukt (als amateur niet gecompenseerd voor fel tegenlicht), dus heb helaas geen eigen voorbeelden. Ik ben met een nieuw rolletje bezig, hopenlijk heb ik binnenkort wat te laten zien, en dan post ik wel in het analoog topic.

Voor nu kan ik alleen zeggen dat de diafragmaring lekker soepel is (vergeleken met de andere lenzen die ik heb), maar dat ik geen fan ben van de lensdop. Die zit er nogal losjes op en wil er wel 'ns van af vallen.

Door Tweakers user HackingDutchman, woensdag 18 augustus 2021 02:39

Sméagol schreef op woensdag 18 augustus 2021 @ 01:51:
'k heb zelf een Panagor 28mm / F2.5 voor Canon FD.

[...]

Die zit er nogal losjes op en wil er wel 'ns van af vallen.
Oeh, das jammer. Hopelijk pakken de toekomstige beter uit.


Dat heb ik vaak met lensdoppen die niet ''klikken'', maar alleen erop schuiven. Zo'n plastic dopje dat klikt, zoals je bij moderne objectieven altijd krijgt, blijf naar mijn ervaringen wel altijd goed zitten.

Door Tweakers user MarkvdKlundert, zondag 19 december 2021 13:51

Beetje vaag dat bij jouw exemplaar het diafragma oplopend op de ring staat 2.5>22 Bij mijn exemplaar is dat 22>2.5. Is die van jou in Canon FD misschien? Dat zou het verschil verklaren. Die van mij is K

Door Tweakers user HackingDutchman, zondag 19 december 2021 15:48

MarkvdKlundert schreef op zondag 19 december 2021 @ 13:51:
Beetje vaag dat bij jouw exemplaar het diafragma oplopend op de ring staat 2.5>22 Bij mijn exemplaar is dat 22>2.5. Is die van jou in Canon FD misschien? Dat zou het verschil verklaren. Die van mij is K
Goed gespot. Ja, die van mij was Canon FD.

Grappig verschil. Ik zou denken dat alleen de mount anders was, en de rest volledig hetzelfde.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.