REVIEW - Tair 11-2 133mm F2.8

Door HackingDutchman op zaterdag 28 augustus 2021 14:13 - Reacties (2)
Categorie: Lensreviews, Views: 1.163

Tair 11-2 133mm F2.8 ‘’zilver’’

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.


Het landschap van de vintage 135mm objectieven is vrij groot, met minder bekende en bekendere exemplaren. Deze keer een wat beter bekend exemplaar, de Tair 11-2 133mm. Ja, niet 135mm volgens het boekje, maar die twee millimeter op 135mm maakt in de praktijk niets uit.

Dit wordt wel eens de grote broer genoemd van de Jupiter 11. De Jupiter 11 heeft namelijk maar een maximale diafragma-opening van F4, niet echt lichtsterk... Deze Tair 11-2 heeft maar liefst een maximale diafragma-opening van F2.8. Eens zien of die op F2.8 ook bruikbaar is.

BOUWKWALITEIT
We bekijken hier de zilveren versie, genaamd Tair 11-2 van de fabrikant KMZ. De lens is zoals de gemiddelde Russische lens betaamt, niet vrij van speling hier en daar. Doch voelt de lens solide aan.

Dit exemplaar was niet in hele goede staat. Dit is de eerste lens die ik gepolijst heb, om te proberen zijn oorspronkelijk zilveren glans weer terug te geven. Het hele ding moest uit elkaar en was van binnen erg vies.
Na een een goede revisie functioneert de lens weer naar behoren.De lens heeft een preset diafragmaring en een normale diafragmaring. De preset diafragmaring klikt en de normale ring beweegt traploos.
Voor de focus mag je het geheel nagenoeg 360 graden in de rondte draaien, een betere focus throw is niet te krijgen.

Al met al een goed gebouwd objectief dat met zijn zilveren uiterlijk ook nog eens opvalt, op een fraaie manier.

OPTISCHE KWALITEIT
Wijd open is de lens niet zo scherp, een beetje zacht. De scherpte is nog wel ruim voldoende om te gebruiken voor een centraal onderwerp in het midden van het beeld, zoals een portret of iets dergelijks. Een wat breder beeld, landschapje of omgeving, dan wil je het diafragma wel wat verder dichtknijpen.
De scherpte neemt relatief weinig af naar de randen toe, pas aan de uiterste randen is de scherpte echt slecht te noemen.

De lens flared redelijk bij inkomend zonlicht. De gekleurde delen van de flares zijn er niet veel en zijn ook niet erg speciaal of esthetisch te noemen. De ‘’algemene’’ flare, het deel waarin het contrast afneemt, neemt vaak een groot deel van het beeld in beslag. Al met al produceert het wel een goed vintage karakter.
In de voorbeelden hieronder is de flare enigszins geaccentueerd, de witte gloed is blauw gemaakt om deze extra duidelijk weer te geven.

Chromatische aberratie is zeker aanwezig, in overvloede. Highlights worden gekenmerkt door een paars gloedje, de ene keer meer aanwezig dan de andere.


Vervorming is goed onder controle. Alleen aan de randen van het beeld is een lichte vervorming zichtbaar, een minieme bolling.
Blijvende bij de randen van het beeld, is er een lichte vignetting te zien, en valt eigenlijk reuze mee. Goed weg te halen in de nabewerking. Een zeer net resultaat.

Er is weinig contrast wijd open. Ook als de lens wat dichtgeknepen wordt, blijft alles een beetje vaal. De kleuren zijn dus redelijk onverzadigd en vaal. Om de highlights hangt een lichte zweem, het contrast neemt snel af. Een vintage effect volgens het boekje.

Om de bokehballen heen zit een lichte groene gloed, in het ene geval beter zichtbaar dan de andere. De algemene achtergrondonscherpte is mooi te noemen. Zacht en niet druk met een zachte overgang.CONCLUSIE
De Tair produceert een fraai vintage beeld, bijna volgens het boekje. Weinig contrast, bij lichtinval neemt het contrast nog verder af, redelijk wat chromatische aberratie, relatief zacht wijd open en flares ontbreken ook niet.
Als je een karaktervol vintage beeld zoekt, kijk niet verder, hier is uw 135mm, of beter gezegd 133mm, exemplaar.

De zachtheid wijd open maakt het uitermate geschikt voor portretfotografie. Tevens het feit dat de lens F2.8 is, en geen F3.5, maakt de lens een stuk veelzijdiger. Dichtknijpen van het diafragma is makkelijker dan een grotere diafragma-opening in een lens toveren. Tevens, bij het dichtknijpen blijf je ultieme ronde bokehballen zien, want er zijn maar liefst 20 afgeronde diafragmabladen aanwezig!


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Sirui 75mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...anamorphic-lens-133x.html

Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.


Volgende: REVIEW - Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm F2.8 31-08 REVIEW - Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm F2.8
Volgende: Verschillen tussen Helios 44 versies 25-08 Verschillen tussen Helios 44 versies

Reacties


Door Tweakers user himlims_, maandag 30 augustus 2021 15:55

plezierige plaatjes om te zien


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.