REVIEW - Meyer Optik Görlitz Orestor 100mm F2.8

Door HackingDutchman op vrijdag 3 september 2021 12:49 - Reacties (0)
Categorie: Lensreviews, Views: 1.102

Meyer Optik Görlitz Orestor 100mm F2.8

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.


De Meyer Optik Görlitz Orestor 100mm F2.8 staat erom bekend een goede portretlens te zijn. Nu heb ik helaas nog geen portret persoon om te laten zien in deze review, maar in de natuur staan genoeg objecten om even te willen figureren als gezicht.

Er zijn enkele versies bekend van deze lens. Een eerste versie kenmerkt zich door een klassiek zebra uiterlijk en schijnt in maar liefst 15 diafragmabladen te zijn voorzien. De tweede en tevens laatste versie is iets conventioneler gestyled en telt maar 6 bladen. Ook schijnt deze laatste versie een iets andere coating te hebben.
Later schijnt de lens opnieuw uitgegeven te zijn als de Pentacon 100mm F2.8, lees de voorste ring is vervangen door ‘’Pentacon 100mm F2.8’’ in plaats van ‘’Meyer Optik Görlitz 100mm F2.8’’.

In deze review kijken we naar de tweede Meyer Optik Görlitz versie, zoals te zien in de foto’s.

BOUWKWALITEIT
De lens is vrij compact en relatief licht, doch volledig vervaardigt uit metaal. Als de boel goed is gesmeerd loopt de focus en diafragma zeer goed, niet te stroef en niet te soepel.De diafragmabladen bij deze versie zijn zeer, zeer dun. Door het minste of geringste vuiltje of spoortje vet blijven ze al hangen. Echter, als ze volledig schoon zijn werken ze wel naar behoren.Aan de zijkant zit een knop. Als je op de knop drukt dan wordt het diafragma naar de ingestelde waarde gebracht. Dit scheen een functie te zijn waar sommige camera’s toentertijd een aparte knop voor hadden op de body. Als de sluiterknop werd ingedrukt, dan werd gelijktijdig ook de knop voor het diafragma op de body ingedrukt.
OPTISCHE KWALITEIT
Het scherpe gebied is vrij groot en ligt zoals gewoonlijk in het midden van het beeld. Alleen aan de buitenste randen verlies je duidelijk wat scherpte. Knijpen we de boel wat dicht richting F5.6 dan neemt de scherpte toe, maar blijven de uiterste buitenste randen onscherp. Gelukkig is de binnenste scherptecirkel riant groot en is de randonscherpte enigszins te vergeven.Vignetting valt reuze mee wijd open. Als we het diafragma wat verder dicht knijpen dan vervalt het al snel.
Vervorming is duidelijk aanwezig, al dan niet zeer weinig. Vanuit het midden is een kleine bolling naar buiten toe waar te nemen.Flaren doet de lens maar moeilijk. Tijdens mijn testsessie moest ik mijn best doen om flares te produceren. Wat de lens wél doet is contrast verliezen. Dit doet de lens vrij snel, heel snel. Het is meer aanwezig dan bij andere lenzen die ik tot nu toe heb getest. Door de shots net wat beter te framen en een zonnekap te gebruiken kon ik dit grotendeels vermijden.De bokehballen zijn boterzacht met een groene gloed eromheen. De groene gloed eromheen zorgt ervoor dat je soms een beetje het zeepbel effect krijgt. De gloed is niet altijd even aanwezig, maar bij volledig inzoomen altijd wel ergens te ontdekken.
Het scherpteverval is tevens zeer zacht en de achtergronden zijn eigenlijk nooit druk te noemen. Hier laat de lens zich van zijn beste kant zien.

De kleuren zijn vaak een tikkeltje aan de warme kant en er is vaak voldoende verzadiging aanwezig.Chromatische aberratie uit zich bij deze lens in een paarse gloed. Is iets écht wit, dan zit er nagenoeg altijd wel een paarse gloed omheen. Deze gloed is niet altijd even goed weg te halen tijdens de nabewerking.

CONCLUSIE
Deze lens lijkt inderdaad een perfecte portretlens. De achtergrondonscherpte is boterzacht, weinig vervorming en goede scherpte. Door zijn kleine statuur en lichte gewicht neemt de lens ook nog eens weinig plaats in in een fototas. Het hele plaatje van deze lens ziet er zeer goed uit.

Het is af en toe even oppassen met chromatische aberratie, maar daar valt in de praktijk makkelijk omheen te werken.

Al met al is dit een zeer goed presterende lens en zeker een meer dan welkome toevoeging aan elke vintage lens verzameling, of als goede lens erbij. Een aanrader!


Andere reviews:
Tweakers Weblog, meer lensreviews, ook van vintage exemplaren.
https://hackingdutchman.tweakblogs.net/

Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...ns-134x-sony-e-mount.html

Sirui 75mm f/1.8 Anamorphic 1.33X
https://tweakers.net/prod...anamorphic-lens-133x.html

Zeiss Planar 50mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...nar-t-fe-50mm-f14-za.html

Sigma Art 35mm f/1.2
https://tweakers.net/prod...-12-dg-dn-art-sony-e.html

Zeiss Distagon 35mm f/1.4
https://tweakers.net/prod...eiss-fe-35mm-f-14-za.html

Helios 44-2 58mm f/2
https://tweakers.net/productreview/174601/helios-44-2.html


*Gebruikt in combinatie met een Sony A7RII.

Volgende: REVIEW - Sigma 85mm F/1.4 DG DN Art 12-09 REVIEW - Sigma 85mm F/1.4 DG DN Art
Volgende: REVIEW - Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm F2.8 31-08 REVIEW - Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm F2.8

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.