Overal en altijd muziek - Waar is de stilte gebleven

Door HackingDutchman op maandag 25 oktober 2021 15:29 - Reacties (16)
Categorie: Algemeen blogpost / column / gezeur, Views: 3.913

Kleine witte dingen in je oor, of grote ronde doppen eroverheen, af en toe zie je zelfs nog echte vintage exemplaren met draadjes eraan.
Draagbare kleine speakertjes voor op de fiets, in de douche, tijdens het sporten of in de tuin.Of je nu boterhammen aan het smeren bent, op de fiets naar supermarkt gaat, ligt te zonnen in de tuin, aan het joggen, sprinten of kruipen bent, aan het douchen bent, achter de computer/laptop zit en ga zo maar door. Overal is tegenwoordig muziek bij nodig. Het lijkt wel alsof de stilte is verdwenen. Een aantal dingen kan ik wel begrijpen, een simpele krachtsport waarbij je binnen een straal van een meter of 10 blijft en geen concentratie nodig hebt, achter de computer of tijdens het studeren. Echter, op de fiets lijkt mij dit niet heel erg handig. Deelnemend aan het verkeer is een extra zintuig, zoals gehoor, toch wel handig. Anders hadden ze waarschijnlijk ook geen wet in het leven geroepen om elektrische voertuigen een bepaalde hoeveelheid geluid te laten blijven uitstoten.

Waarom is er altijd muziek nodig bij een handeling? Waarom kan er niet iets gedaan worden in ‘’stilte’’. Wat voegt het toe?
In eerste instantie lijkt het mij te gaan om een alledaagse ‘’saaie’’ handeling dragelijker te maken. Boterhammen smeren met Bert en Ernie, koken met Kanye West, wandelen met Whitney Houston, fietsen met Frank Sinatra, sporten met Shakira en niksen op de bank met NeYo.
Dus, zeg het horen van vogeltjes in het bos en het waaien van de wind, spetteren van het spek in de pan, het aan horen komen van automobielen en vreselijke brommers op de fiets, geconcentreerd sporten zonder mobiel aan je of oortjes/koptelefoon op maar vaarwel, allemaal niet nodig.
Een verklaring kan zijn, dat het luisteren naar (goede) muziek ervoor zorgt dat er dopamine wordt aangemaakt, net als bij het gebruik van amfetaminen en andere soorten drugs. Kan men hier dan ook verslaafd aan raken? Verklaard dit het overmatig gebruik van muziek?Wat mij de laatste jaren is opgevallen is dat niet meer alleen de middelbare scholieren af en toe op de fiets met hun mobiel/boxen drillrap of hardstyle aan het luisteren zijn, maar ook mensen die enkele decennia ouder lijken te zijn, én lopend. Leuk, nog meer geluid in de openbare ruimte… Ik heb altijd geleerd dat dit enigszins respectloos is, maar tijden veranderen.
Dit fenomeen heb ik trouwens nooit begrepen, naast het feit van eerste en tweede klasser geweest te zijn, want dan gaat er gewoon een nieuwe wereld voor je open. Daar verwacht je het ook van. Leuk een beetje kloten met een mobieltje op de fiets.

Is muziek nu ook een soort ‘’consumptiegoed’’ geworden, in dezelfde stijl als sociale media? Altijd en overal muziek, altijd en overal scrollen op sociale media? Zijn mensen bang geworden voor hun eigen gedachten als het stil wordt? Rustig op een bankje zitten in het park en naar het park kijken lijkt tegenwoordig niet echt meer voor te komen in de praktijk, want smartfoon.

''Stilte'' kan hier wat breder worden opgevat dan letterlijk géén geluid meer horen om je heen. Omgevingsgeluid is eigenlijk ook stilte. Pratende mensen om je heen, lopende personen, fietsende mensen, voorbijrijdende auto's, een kopieerapparaat of een ''krakende'' hardeschijf.
Als het écht stil is in een huis hoor je vaak toch nog ergens wat kraken, een verwarmingsbuis, of met je raam open een enkel nachtdier en wat bladergeruis van bomen, of in de stad natuurlijk iets meer dan dat.

Het consumeren van muziek is natuurlijk ook veranderd in de loop van de tijd. Spotify kent vele gebruikers en uiteraard wordt hier ook veel data uit vergaard. Zo blijven afspeellijsten langer ‘’leuk’’ om naar te luisteren, want ze kennen jouw muzieksmaak beter dan jijzelf.

Even kijken naar mijn eigen gedrag. Ik heb een hekel aan grote dingen op mijn hoofd, laat staan mijn oren. Geen petten, caps, capuchons of oortjes, en al helemaal geen koptelefoons. In de trein is er weinig keus en gebruik ik oortjes met ruisonderdrukking, maximaal twee maal per week, niet langer dan 4 uur.
Voor de rest heb ik op de twee plekken waar ik vaak vertoef studiomonitoren staan en aparte subwoofers, want bas mag nooit ontbreken. Mijn voorkeur gaat dus uit naar geluid via speakers, geluid dat iets verder van je vandaan komt. Waarom eigenlijk? Omdat ik geluiden in het dagelijkse leven ook zo waarneem, iemand fietst drie meter voor je langs, en je de bas kan voelen. Mijn voorkeur van muziekconsumptie past dus ook niet zo goed bij wat ik veel om mij heen zie, dus kan ik ook wel begrijpen waarom dit mij misschien extra opvalt.

Muziek kan natuurlijk ook zorgen voor concentratie. Neem bijvoorbeeld rustige klassieke muziek, dit kan de concentratie in sommige gevallen juist bevorderen. In dezelfde trant kan muziek ook zorgen voor rust. Sommigen onder ons kunnen de concentratie maar moeilijk vinden met pratende mensen om zich heen, hier biedt muziek wel een nuttige uitkomst voor de verdoezeling van hinderlijk omgevingsgeluid. Echter, waar zorgt het dan voor tijdens het smeren van de boterhammen, het fietsen of het douchen? Op de weg naar een ‘’groenere’’ wereld kan je natuurlijk ook een nummer uitkiezen van drie minuten voor tijdens het douchen, om op je douchetijd te letten, ergo, waterconsumptie en gasverbruik. De andere kant kan het ook opgaan, lekker blijven meezingen en haast vergeten dat je onder de douche staat.

Gelukkig is muziek een subjectieve kwestie, dus één groot grijs gebied. Dat is maar goed ook, want de keuze is reuze. Wat ik wel hoop is dat de openbare ruimte wat stiller wordt. Dus geen optrekkende motorvoertuigen meer en afstammelingen van Pipo de Clown met muziek op de fiets of lopend op de trambaan.


Nou, tot een conclusie zijn we niet gekomen, maar daar is de mens ook veel te ingewikkeld, of te dom, voor.

Volgende: Terugblik - Prachtig kut 2021 26-12 Terugblik - Prachtig kut 2021
Volgende: REVIEW - Sigma 85mm F/1.4 DG DN Art 12-09 REVIEW - Sigma 85mm F/1.4 DG DN Art

Reacties


Door Tweakers user Cybje, dinsdag 26 oktober 2021 09:31

Veel dingen in deze blog herken ik wel. Ik houd erg van stilte. Voor Corona, als ik naar huis reed na een drukke werkdag, kwam ik juist tot rust in de auto door even geen muziek te luisteren. Maar ook als ik mij moet concentreren doe ik het goed op zo min mogelijk geluid om mij heen, want alles (inclusief muziek) trekt aandacht / focus weg uit datgene waar ik mij op wil concentreren.

Ik houd zelf overigens wel van een hoofdtelefoon. Ik heb die vaak op als mijn vrouw al naar bed is en ik zelf even op de bank een uurtje muziek wil luisteren zonder dat zij er last van heeft. Dat is even mijn rust-momentje. Maar dan luister ik vaak een volledig album (dus geen afspeellijst) en is mijn volle focus eigenlijk bij het genieten van de muziek en mijn eigen gedachten.

Soms krijg ik ook het idee dat mensen gewoon niet meer met hun eigen gedachten kunnen leven. En dat ze er maar zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat hun hoofd bezig is. Dus inderdaad wat jij zegt, als iemand boterhammen gaat smeren (wat veelal niet je volle hersencapaciteit kost), dan maar een muziekje erbij om de hersenen verder af te leiden zodat er in elk geval geen gedachten naar boven komen drijven.

En eigenlijk raakt dit een beetje wat ik erg jammer vind aan de tegenwoordige manier van muziek consumeren, mensen luisteren vaak niet meer echt naar de muziek. Terwijl ikzelf muziek nog steeds een vorm van kunst vind. En de kunstenaar (muzikant) verdient het mijn inziens gewoon dat je met aandacht naar de muziek luistert. Natuurlijk hoeft dat niet altijd, je kunt ook vluchtig langs een schilderij wandelen en het snel in je opnemen. Maar muziek als achtergrondgeluid, urenlang tijdens het werk, je vervoer, evt. zelfs nog thuis, dat vind ik eigenlijk gewoon een belediging voor al die muzikanten. Maar goed, niet elke muzikant zal zich er iets van aantrekken. Want ook daar draait het steeds meer om de hoeveelheid views van je clip op YouTube, of het aantal keer dat je nummer op Spotify is beluisterd.

Door Tweakers user Sissors, dinsdag 26 oktober 2021 10:50

1. Je bent een oude lul

2. Waar is deze "stilte" waar je het over hebt? Een behoorlijke reden waarom ik vaak mijn muziek aan heb staan, is omdat het mijn muziek is. Het alternatief zijn naar geluiden van andere luisteren. En dan heb ik het niet over vogeltjes die zingen, maar van de speakers van het winkelcentrumpje waar ik bij woon die hele tijd hun bagger muziek delen (gelukkig als bewoners hebben we ze zover gekregen niet 's avonds en zondags het meer te doen). Het plaatselijke parkje ligt ook gewoon naast een doorgaande weg. Op het werk zit in in een kantoortuin. Eentje die een stuk beter is dan wat ik op GoT weleens zie langs komen hoor, maar alsnog hoor ik liever mijn eigen muziek dan collega's die overleggen.

Maar los van die dingen sta ik er ook eigenlijk 180 graden anders in als Cybje hierboven: Muziek is achtergrond voor mij. Als ergens echt stilte is, dan wil ik er ook echt naar luisteren. Dus als ik aan het werk ben, doe maar een muziekje. Maar als ik in de natuur ergens ben waar het wel echt stil is, dan wil ik daar wel echt naar luisteren.

Door Tweakers user Cybje, dinsdag 26 oktober 2021 11:00

@Sissors dat ik soms echt even de tijd wil nemen om te genieten van de stilte herken ik op zich ook wel heel erg. Als ik in de natuur ben doe ik dat ook graag. Dan heb je altijd wel wat geluiden (zoals vogels, wind door de bladeren van bomen, of het geluid van de zee), maar dat werkt juist ontspannend.

Ik kan vaak alleen echt niet werken met muziek op, bij komt in mijn concentratie de muziek dan op de voorgrond te staan en mijn werk op de achtergrond. Dus ik ben dan nog maar voor 25% bezig met werk. Ik kan ook geen boek lezen met muziek aan, hooguit met van die lift-muziek (muzak), wat echt een beetje achtergrond geluid is.

Bij mijn vorige werkgever stond altijd muziek aan en er waren 2 groepen, de ene groep wilde graag muziek want in stilte kunnen ze zich niet concentreren, de andere groep had last van de muziek. Ik zat dus bij die laatste groep :) Wel interessant om deze blog en reactie te lezen, geeft me ook wat meer begrip voor de andere groep.

Door Tweakers user HackingDutchman, dinsdag 26 oktober 2021 13:00

Sissors schreef op dinsdag 26 oktober 2021 @ 10:50:
1. Je bent een oude lul

2. Waar is deze "stilte" waar je het over hebt?

....

Maar als ik in de natuur ergens ben waar het wel echt stil is, dan wil ik daar wel echt naar luisteren.
Haha :P , moet eerst nog ff mijn studie afmaken voordat ik met pensioen kan en het tafelzuur mag gaan uithangen :+

Goede, heb even een stukje toegevoegd, bij deze hier besproken ''stilte'' hoort natuurlijk ook omgevingsgeluid.

Dat geluid van zo'n winkelcentrum had ik nog niet eerder bij stilgestaan, maar dit zou ik scharen bij vervuiling van de openbare ruimte door geluid, geluidsoverlast/geluidsvervuiling. Lijkt mij als bewoner uit de omgeving echt vreselijk inderdaad.

Door Tweakers user HackingDutchman, dinsdag 26 oktober 2021 13:09

Cybje schreef op dinsdag 26 oktober 2021 @ 09:31:
Veel dingen in deze blog herken ik wel.

.....

Maar goed, niet elke muzikant zal zich er iets van aantrekken. Want ook daar draait het steeds meer om de hoeveelheid views van je clip op YouTube, of het aantal keer dat je nummer op Spotify is beluisterd.
Dit vind ik ook een interessante kijk, dat de muzikanten het niet zo bedoeld hebben. Ik zou wel eens willen horen van een muzikant hoe zij hierin staan.

Misschien dat sommige genres of artiesten zich beter lenen voor het aandachtig luisteren naar de nummers dan andere. Bij een aantal nummers houd ik ook liever mijn aandacht bij de muziek. Volgens die onderzoeken zouden dit dan waarschijnlijk de ''goede'' nummers voor mij zijn op dat moment om mij wat meer dopamine te geven.

Door Tweakers user Dj Neo Ziggy, dinsdag 26 oktober 2021 14:52

Ik heb wel een medische verklaring voor sommige stiltes.... Tinnitus. Het constante geluid van een piep/brom in je oor.
Doodstil voor mij is killing. Daarom heb ik altijd iets ergens aan staan. Ik zal nooit anderen er mee belasten. Dus inderdaad dopjes in met muziek.

Door Tweakers user Toxic_Dreams, dinsdag 26 oktober 2021 19:30

Pfoe, muziek gééft mij juist concentratie. Verder vult het inderdaad de saaie momenten op en is het voor mij wanneer nodig rustgevend.

Is het alternatief van over alles en nog wat nadenken wanneer je een boterham smeert dan beter? Wat zijn de voordelen? Ik zou mezelf echt stierlijk gaan vervelen als ik nooit geen muziek meer mocht luisteren.

Werken wordt moeilijker, fietsen wordt saai, in slaap vallen duurt langer, voor mij zitten er zo veel voordelen aan het luisteren naar muziek.

Nu moet ik overigens wel zeggen dat ik dit wel doe zonder andere te storen; als in, niet over de speaker als er andere mensen bij zijn, dan heb ik gewoon oortjes in.

Door Tweakers user Comp User, dinsdag 26 oktober 2021 23:14

Bij mij is het een combinatie van @Dj Neo Ziggy (in mijn geval veroorzaakt door een bijwerking van medicijnen) en @Toxic_Dreams , ik kan mij - al van jongs af aan - beter concentreren met muziek op.

Door Tweakers user Stapper55, donderdag 28 oktober 2021 08:32

Moah ik woon in de stad, stadsgeluiden word je vaak ook niet vrolijk van...
Al dat gelul van mensen en hun stompzinnige futiliteiten.

Toen die covid-shit kwam ben ik gaan lopen, maar de winter kwam, en ik werd depri van dat land en dat grijze weer...
Ik dacht ik moet hier wat aan doen, voor ik gillend gek word.

Dus ik kocht een paar doppen en gelijk wat goeds jabra's 75 T
Conclusie: ik wil nooit weer wat anders, geniaal.
Ik hoor wat ik WIL horen, en sluit wat ik niet wil horen met groot plezier buiten.

Ik draag die dingen bijna altijd als ik alleen buiten ben...
Wachtkamer bij een kwakzalver? Muziek ipv dat gelul.
Geraaskal aan mijn kop waar ik niet op zit te wachten? Toedeloe, muziek.

Op de fiets? lekker muziekje Onveilig, welnee man, ik zet gewoon de mic's aan en pak het geluid van een paar meter om me heen... Bovendien bel ik mooi handsfree :)
Routeplanner? je ziet ze lopen met hun snuit op die tel gericht.... ik niet ik druk 1 of 2 oortjes in, geniet van mijn omgeving, een vriendelijk stemmetje brengt me daar waar ik wil zijn.

Ik draai een nas van 32 TB, en die staat propvol....film, muziek, data...

Ohw en ik ben wel een ouwe lul :) 58, maar wel bij de tijd ....

Door Tweakers user Stapper55, donderdag 28 oktober 2021 08:35

ps vergat nog even ANC (Active Noise Cancellation) dus met die stilte zit het ook wel goed :)

Door Tweakers user Groentjuh, donderdag 28 oktober 2021 11:44

Ik vind het wel leuk hoe sommige denken dat oortje in betekend dat automatisch ook de muziek zo hard staat dat iemand niets van de omgeving kan horen. Dat is op zich een hele veilige aanname, maar niet altijd de realiteit.

Ik fiets veel met oortjes in, maar die oortjes leveren niets meer dan "achtergrond muziek" en navigatie instructies. Een leuke beat om op de fietsen heb ik gewoon graag. Ik hoor echter ook graag de omgeving. Die auto schuin achter mij hoef ik niet van dichtbij te zien.

Diverse landen hebben met wetten voor oortjes op de fiets. In Frankrijk, Slovenië, Servië en Spanje mag het bijvoorbeeld niet. In Portugal mag je maar 1 van de 2 oortjes in hebben. Duitsland mag het wel, maar de muziek mag dan niet te hard staan.

Tijdens het banenzwemmen heb ik ook wel eens muziek geluisterd. Lekker kilometers maken. Helaas is zwemwater en elektronica vaak lastig.

Ik zie het probleem er niet van in zolang ik niemand anders daarmee tot last ben.

Door Tweakers user Dets, vrijdag 29 oktober 2021 08:39

Herkenbare blog. Maar ik heb dan ook heel weinig met muziek. Met muziek op de achtergrond kan ik me totaal niet concentreren, dat gaat veel beter met stilte. Ik heb geen geluidsinstallatie in huis. Dat gesleep met muziek via speakers, oortjes, e.d. begrijp ik helemaal niet. De omgeving is vol geluiden daar hoeft echt niet nog meer aan toegevoegd te worden.

Af en toe denk ik ook wel eens dat mensen bang zijn voor stilte, want waar gaan je gedachten naartoe als je geen afleiding hebt?

Doe mij maar stilte.

Door Tweakers user Marc H, zaterdag 30 oktober 2021 01:48

Behalve muziek luister ik onderweg regelmatig naar audioboeken of lezingen. Heerlijk rustig luisteren naar een goed verhaal of een of andere prof. over een interessant onderwerp.

Een stuk beter als het domme geklets van anderen of de brakke muziekbrij uit een te hard staande telefoon aan te moeten horen.
Ik begrijp ook nooit waarom 'de jeugd' zo vaak iedereen moet laten meegenieten van hun pokkeherrie. Want zelfs als het muziek is die ik wel kan waarderen, ik heb nog nooit een telefoon gehoord die ook maar enigszins acceptabel klinkt. Gooi er een paar redelijke oortjes aan en het klinkt gelijk tien keer beter. En je valt anderen er niet mee lastig.

Ik vermoed dat het een van de redenen is, misschien zelfs de belangrijkste, waarom zoveel mensen in een openbare ruimte koptelefoons dragen, om niet naar anderen te moeten luisteren.

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 30 oktober 2021 09:57

Het leest een beetje alsof je denkt dat het een relatief modern fenomeen is, maar vroegâh waren walkmans, discmans en de eerste MP3 spelers ook niet echt zeldzaam te noemen.

Ik weet niet of winkelcentra toen al muziek draaiden, maar dat doen ze nu ook niet in mijn buurt dus het veel verschil zit ik hier met vroeger. En thuis was een radio toch al vrij snel een standaard bron van geluid, ook toen je oma nog haar boterhammetjes smeerde.

Het enige punt waar ik het een beetje met je eens ben, is het spelen van muziek via een boxje of telefoonspeakers op plekken waar dat, mijns inziens, niet echt gewenst is door de meeste gebruikers van die plek.
Maar ook dat is niets nieuws. In de tijd van de koptelefoons die op je oren lagen met zo'n dun schuimrubber genoot ik de hele bus van de muziek en boomboxen waren in de jaren '80 en '90 ook redelijk populair.

Het is allemaal makkelijker en goedkoper geworden, dus je ziet het inderdaad wel meer. Maar op zich is het gewoon hetzelfde gedrag wat al decennia normaal is.

Door Tweakers user Jan Onderwater, zaterdag 30 oktober 2021 21:38

Ik woon in een rustig dorp in een doodlopende straat, en heb drievoudig glas in de vensters. In huis is het doodstil, je hoort helemaal niets, even afgezien van een snurkende hond. Heerlijk. Stilte is een luxe. In de slaapkamer hoor ik ook helemaal niets, geen vliegtuigen, terwijl hier een vliegveld in de buurt is, geen treinen, terwijl de betuwelijn hier niet ver vandaan is, en geen snelweg, terwijl de A12/A3 hier ook niet ver is.
Ik snap ook mensen niet die altijd herrie aan moeten hebben, als ik ergens in de natuur zit te BBQen wil mijn gezelschap wel eens muziek hebben. Waarom? Geniet de natuur.

Door Tweakers user tilburgs82, zondag 31 oktober 2021 02:38

Wat ik persoonlijk veel erger vind, is dat er tegenwoordig overal muziek op staat. Maakt bijna niet uit waar je komt.
Supermarkt, kledingzaak, eetgelegenheden, bakkers, overdekte winkelcentra en zelfs in veel open winkelstraten. Waarom?! Er zijn genoeg mensen in Nederland die dit niet willen, om nog maar niet te spreken over mensen die overgevoelig zijn voor geluid of autisme/Asperger (eigenlijk moet is ASS zeggen, maar dat vind ik zo’n stomme term 😂). Die laatste 2 groepen blijven hierdoor vaak gewoon thuis.

Waarom kan die onzin niet gewoon uit? Als iemand muziek wil luisteren, dan doet deze persoon doppen in. Dat blijkt wel uit bovenstaande blog.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.