REVIEW - Konica Hexanon AR 40mm F1.8

Door HackingDutchman op maandag 10 januari 2022 17:32 - Reacties (2)
Categorie: Lensreviews, Views: 940

Konica Hexanon AR 40mm F1.8

Geeft de browser de foto's in de review niet goed weer? Selecteer dan de lezerweergave in uw browser.


Een veel voorkomend en relatief goedkoop lensje, de Konica Hexanon AR 40mm F1.8. Met een brandpuntsafstand van 40mm een beetje een vreemde eend in de bijt. Geen 50mm en ook geen 35mm, maar er tussenin. Beide de 50mm en 35mm zijn zeer populaire brandpuntsafstanden bij primes. Is 40mm dan eigenlijk niet dé sweet-spot?

De Konica Hexanon AR 40mm F1.8 werd ontworpen in de late jaren zeventig. Konica was op zoek naar compactere lensdesigns, zogenoemde ‘’’pancake’’ lensjes. Deze lens is daar een van, de lens is lekker licht én zeer compact. Het scheen dat dit lensje vroeger beroemd was voor zijn scherpte over het gehele frame en contrastrijke plaatjes. Eens kijken of deze lens zijn naam nog waar kan maken vijftig jaren later.

BOUWKWALITEIT


De Hexanon AR 40mm F1.8 is een klein en compact lensje. Ook in zijn gewicht is hij vrij bescheiden, de weegschaal geeft 140 gram aan. Op het exemplaar wat ik hier heb zit wel redelijk wat speling, ook na het controleren van de schroefjes.De lens lijkt nagenoeg volledig vervaardigd uit metaal, de uitzondering is de voorste ring waar de naam van de lens op staat. Deze voorste ring zit overigens vast door een kliksysteem. Draai je de ring naar links, dan ‘’klikt’’ deze ring los. Er hoeft dus niet aan gedraaid te worden qua schroefdraad.De focusthrow van deze lens is kort, heel kort. Het doet eerder denken aan een standaard klein 28mm lensje. De focusthrow beslaat ongeveer iets minder dan een derde van de lensomtrek. Een klein draaitje met de vingers en de lens is van 0,45 meter naar oneindig gefocust. Dit maakt het handmatig scherpstellen van objecten die relatief dichtbij staan niet erg precies.

Uiteindelijk kijken we naar een compact en okay gebouwd lensje. De lens is lekker klein en weegt niet veel. Qua formaat en gewicht is het dus een ideale reisgenoot en lijkt het op het eerste gezicht een leuk pancake lensje.

OPTISCHE KWALITEIT
Wijd open op F1.8 valt de scherpte nogal tegen. Over het gehele beeld is een duidelijke onscherpte waar te nemen. We krijgen een vaseline-achtig effect te zien over nagenoeg het gehele frame. De hoeken zijn stukken erger dan het midden van het beeld. Ik zou zeggen dat deze lens op F1.8 onbruikbaar is, van landschappen tot close-up. De lens presteert bij lange na niet genoeg om een 42 megapixel full frame sensor van voldoende resolutie te voorzien.
Draaien we het diafragma één klik verder, van F1.8 naar F2.8, dan lijkt de hele lens ineens veranderd te zijn. Het middelste deel van het beeld is ineens zeer scherp en het verval naar de randen toe valt ook alleszins mee. De resultaten zijn qua scherpte dus ineens zeer goed te noemen. Van de ene kant mag je dit ook wel verwachten, we gaan immers meer dan een volledige stop omhoog, van F1.8 naar F2.8. Echter, dat het verschil zo ontzettend groot is, is wel opmerkelijk. Apart, ze hadden de lens wat dat betreft beter gewoon bij F2 kunnen laten beginnen, dat zal naar alle waarschijnlijk al stukken beter zijn geweest dan de ‘’prestaties’’ die ik hier op F1.8 ervaar.
Gaan we verder het diafragma af dan wordt het steeds een stapje beter, rond F8 gaan we weer naar beneden met de prestaties.


Wijd open is er al veel contrast aanwezig. Gaan we weer een stapje verder naar F2.8 dan neemt het contrast nog iets verder toe. Ondanks dat de lens vrij contrastrijk is, zijn de kleuren niet oververzadigd. De kleuren zijn vrij neutraal, maar neigen eerder naar de koudere kant dan de warmere kant.


De lens produceert relatief gezien fraaie lensflares die sterk lijken op lensflares van wijdere lenzen, zoals 20mm en 25mm modellen. Over het algemeen gezien vond ik het vrij makkelijk om er fraaie lensflares uit te krijgen. Echter, ik merkte ook dat ik vaak lensflares had terwijl ik dit niet verwachtte van de lens, of gewoon geen lensflares in beeld wou hebben. De lens kan namelijk ook erg lelijke lensflares produceren. Op F1.8 zijn er ook lensflares aanwezig die weer vervallen bij F2.8. De lens presteert hier dus een beetje gemixt, maar over het algemeen flared de lens wel vrij snel.Wijd open produceert de lens veel vignetting. Deze is vrijwel volledig vervallen als we op F2.8 zitten.
Vervorming is tevens vrij veel aanwezig. Er is een duidelijke bolling te zien in het gehele beeld. De stenen geven dit duidelijk weer. Een horizon blijft dus niet echt recht.De bokeh is kort gezegd niet fraai. Vaak zijn er halve bokehballen te zien die een groen gloedje om de ballen heen hebben. Tevens is de bokeh vrij druk. Als het onderwerp van verder van de achtergrond verwijderd is, dan valt het allemaal redelijk mee, voornamelijk omdat er dan geen duidelijke vormen te zien zijn.
Knijpen we het diafragma dicht dan komen we eerst bij F2.8 en vervolgens bij F4. Bij beide stops is een zaagtand bokeh te zien, apart, maar fraai is ook anders. Je moet er maar van houden. Op F5.6 sluit het diafragma weer aan en krijgen we een standaard hexagon patroon te zien.
Al met al werd ik niet heel blij van de close-up shots die ik maakte met deze lens. Ik vond de bokeh vaak niet zo mooi.CONCLUSIE
Een leuk lensje om mee te nemen op een goed belichte dag. De lens is compact, licht en presteert vanaf F2.8 redelijk goed voor een vintage lens. De lens is geschikt voor wat wijdere composities en minder voor close-ups. De prestaties zijn wijd open namelijk niet echt denderend en tevens is de bokeh ook niet zo fraai, dus daar dien je wel rekening mee te houden. Verder is de brandpuntsafstand van 40mm best interessant. Als de prestaties op F1.8 beter waren dan was dit zeker een stuk veelzijdigere en betere lens geweest.

Kan je deze lens goedkoop aanschaffen, ergens onder de 50 euro, dan kun je hem overwegen, anders zou ik toch even verder kijken in vintage lenzenland. Door de vele vervorming en slechte prestaties op F1.8 blijven de toepassingen beperkter dan bij een 50mm lens die op F1.8 beter presteert. Bij de meeste 50mm exemplaren op F2.8 zijn de prestaties aan de buitenzijden van het beeld namelijk vergelijkbaar met deze lens op F2.8.


Hoe belangrijk is het gewicht en de grootte van een lens voor jou? Laat het weten in de reacties.

Volgende: REVIEW - MC Kaleinar-5N 100mm F2.8 17-01 REVIEW - MC Kaleinar-5N 100mm F2.8
Volgende: REVIEW - Helios 40-2 85mm F1.5 04-01 REVIEW - Helios 40-2 85mm F1.5

Reacties


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 11 januari 2022 16:40

zit die (C)hackingdutchman text ook in de lens? :+

Door Tweakers user HackingDutchman, woensdag 12 januari 2022 16:05

himlims_ schreef op dinsdag 11 januari 2022 @ 16:40:
zit die (C)hackingdutchman text ook in de lens? :+
Yup, krijg je er gratis bij :9 Dus pas op welk model je kiest.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.